BILJANA – ona je poput PROLJEĆA, PRELIJEPA i DIVNA žena

Žensko lično ime Biljana, staro je i tradicionalno srpsko ime, ali se takođe smatra i makedonskim i bugarskim imenom za devojčice, jer je u ovim zemljama vrlo popularno od davnina.

Smatra se da je ime Biljana jedno od najpopularnijih ženskih imena u Makedoniji, a tome je vrlo doprinela i makedonska poznata narodna pesma „Biljana platno beleše“.

U Srbiji i Hrvatskoj, ime Biljana je u poslednjih nekoliko decenija nepravedno „zanemareno“ i slabo popularno ime za devojčice, a smatra se da je najveću učestalost u datim zemljama ime imalo sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Poreklo ženskog vlastitog imena Biljana 

Poreklo imena Biljana nije dovoljno etimološki razjašnjeno, ali postoji česta pretpostavka da je ime poreklom od reči „biljka“; „bilje“.

Biljka je jedan od popularnih nadimaka ili deminutivnih izvedenica od imena Biljana, dok su vrlo česte „jezičke varijante“ pre svega bugarska i makedonska verzija imena. 

Šta znači ime Biljana? 

Ime Biljana je jedno od retkih ženskih ličnih imena kome značenje takođe nije dovoljno jasno, te se pretpostavlja da bi ime u prenesenom smislu moglo da se odnosi na – „one koje su uvek lepe i mlade“; „one koje su zelene kao biljke, u smislu nezrelosti ili površnosti“; „one koje su mirisne i snene“; „osobe koje su kao proleće, koje su srećne i radosne“. 

Zastupljenost ženskog ličnog imena Biljana u zemljama regiona 

U zemljama našeg regiona, a po statističkim podacima za 2016. i 2017. godinu, žensko lično ime Biljana bilo je zastupljeno na sledeći način, na listama najdavanijih imena novorođenoj deci:

Recommended For You

About the Author: Neshvacena