CRVENA RUŽA je simbol LJUBAVI, ŽUTA ljubomore….ali evo nešto što SIGURNO NISTE ZNALI o ružama!

RUZE I RUZICNJACI
Mnogi cvjetovi podliježu trendu, nekad manje, nekad više. Međutim, ruža je tijekom više tisuća godina sačuvala svoju vječnu mladost i svojom cvatnjom donosi radost svima, kako profesionalnim vrtlarima tako i amaterima. Savjete kako uzgajati i njegovati ruže u vrtu pripremila Ivana Jurča mag.ing.agr. predavač u Učilištu Profokus u programu dizajna vrtova i pejsažne arhitekture.Današnje ruže, ne samo što cvjetaju mnogo duže i češće u godini, nego su i raskošnije od svojih predaka. Raznolikošću boja, oblika i mirisa cvjetova ruže predstavljaju najljepši ukras vrta ili balkona.
Broj kultivara ruža dostupan na tržištu svake godine je sve brojniji, stoga je važno stvoriti okvirni pregled asortimana ruža, kako bismo mogli dobiti sliku o tome što se želi kad je riječ o kraljici cvijeća.

 

 

PENJACICE

Penjačice su bujne ruže krutih grana raznovrsnih oblika. Osnovno pravilo kod ruža penjačica je da se glavni izbojci moraju obavezno voditi vodoravno, jer će u protivnom sav biljni sok teći nagore i cvjetova će biti samo na vrhovima, dok će donji dijelovi ubrzo opustjeti.  Primjeri: Alberic Barbier, Albertine…

FLORIBUNDE

Floribunde su grmovi s cvjetnim skupinama koji neprekidno cvatu.
Ukoliko se štedljivo orezuju, mogu se koristiti i kao veličanstvene žive ograde koje brzo dosižu 2 metra visine.

Recommended For You

About the Author: Neshvacena