Danas je MALA GOSPOJINA, VELIKI PRAZNIK i CRVENO SLOVO – Jednu stvar nikako ne smete da radite!

NASLOVNA SLIKA - Danas je MALA GOSPOJINA, VELIKI PRAZNIK i CRVENO SLOVO - Jednu stvar nikako ne smete da radite!

Danas je MALA GOSPOJINA, VELIKI PRAZNIK i CRVENO SLOVO – Jednu stvar nikako ne smete da radite!

Svaki praznik sa sobom nosi određene običaje i pravila šta se to smije raditi na taj dan, a šta nikako nije preporučljivo da se radi tog dana. Maja Gospojina je poseban praznik koji treba neizmjerno da se poštuje i slavi sa velikom ljubavlju prema tom svecu.


Danas je MALA GOSPOJINA

Srpska pravoslavna crkva, na ovaj datum, 21. septembra praznuje rođenje presvete Bogorodice, ili u narodu poznatije kao Malu Gospojinu. Jedna važna činjenica je ta da se ovaj praznik ubraja među 36 najvećih praznika u crkvenom kalendaru jer je obilježen crvenim slovom. Ovo je jedan poseban praznik za sve Srbe pravoslavce. Od davne prošlosti sa sobom vuče mnoga običaja koja se vežu za ovaj veliki dan. U nastakvu članka pročitajte o tome kakvi običaji se vežu za ovaj praznik i šta to treba da uradite, a šta ni slučajno ne treba.


Danas je MALA GOSPOJINA, PRAZNIK koji zaslužuje VELIKO POŠTOVANJE!

Već u trećoj godini, Marija je odvedena u hram Jerusalemski. A od sedme je živela u atmosferi bogosluženja,uz molitvu, ručni rad i čitanje Svetog pisma. Kada je imala 15 godina, primila je blagu vijest od arhanđela Gavrila da će roditi sina božijeg. Na četrdeseti dan po rođenju Hristovog odnijela ga je u hram. Godine koje opisu arhanđeli, govore o tome kako je Marija provela 30 godina u Nazaretu. Isusa Hrista je pratila sve do raspeća, a govori se i tome da je 20 godina liječila bolesne i pomagala onima kojima je to bilo neophodno.


Na ovaj poseban dan, poštuju se mnogi običaji, posebno vezani za rođenje. U narodu se smatra da ukoliko je sunčano i lijepo vrijeme na ovaj dan, da će nam i jesen i zima biti posebno lijepe i sunčane. Osim toga, smatra se da nakon ovog praznika slijedi mnogo ljepše vrijeme i toplije.


Na Malu Gospojinu, kao što većina pravoslavnih Srba već zna,  slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Djeva Marija i spada u jedan od najvećih zavjetnih praznika.


VJEROVANJA I OBIČAJI

Na ovaj praznik, kao i na Veliku Gospojinu, prema vjerovanju, žene su te koje ne treba da obavljaju bilo kakve poslove. Bilo da su to poslovi u kući ili van nje. Ovo je jedan poseban praznik koji govori o tome kako danas treba da odmaramo od svih poslova, da se okupimo sa porodicom i uživamo.


Na Malu Gospojinu su od davnina mnogih ugovarali svadbe i vjenčanja. Smatralo se, prema predanju i vjerovanju da ukoliko se na ovaj dan ugovori vjenčanje, da se mladencima pruža poseban blagoslov. Smatralo se da će te iste mladence pratiti velika sreća u bračnom, zajedničkom životu i da će im sve krenuti od ruke.

OSTANITE kraj najmilijih i praznujte ovaj DAN sa ŽELJOM za BOLJE i RODNIJE GODINE


Osim toga, postoji vjerovanje da se na Malu Gospojinu ne trebaju obavljati nikakvi poslovi vezani za rad sa rukama. Jednostavno, ovo je dan odmora i neki običaji i vjerovanja su itekako značajna da se poštuju kako bi naredna godina bila rodna.


Prepustit se tome da ovaj dan bude u skladu sa običajima i da ga praznujete sa velikim poštovanjem i ljubavlju prema Mariji. Ovako značajan i veliki praznik je rijedak u toku godine i treba da budete srećni danas, kao i u svakom narednom danu.

Ljubavna Adresa


Povezani članci:

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.

...

Recommended For You

About the Author: Neshvacena