MIRISNA LJEPOTICA PERUNIKA – CVIJET koji pored LJEPOTE i LIJEČI!

MIRISNA LJEPOTICA PERUNIKA - CVIJET koji pored LJEPOTE i LIJEČI!

Pozdrav dragi čitaoci, MIRISNA LJEPOTICA PERUNIKA – Pored LJEPOTE posjeduje i LJEKOVITA SVOJSTVA. A u ovom članku ćemo pisati o njena oba svojstva…ljepoti i zdravlju.

Sada, kako je proljeće već uveliko u našim baštama i balkonima, oni se pretvaraju u prelijepe cvjetne oaze. A u tim oazama mi pronalazimo svoj mir i punimo baterije za životne izazove. A to je jedan od glavnih razloga zašto trebamo da cvijeću posvetimo ogromnu ljubav i pažnju.


Na našim prostoru zovemo je perunika, po Perunu, bogu groma…a u svijetu preko Iris boginji duge. Perunika je poznata još o starog Egipta, gdje se smatrala kraljevskim cvijetom. I samo veliki vladari su mogli sebi priuštiti ovaj cvijet. Bila je takođe i božanski simbol, a kasnije se nalazila na mnogobrojnim kraljevskim zastavama i grbovima.

Dolazi u više prelijepih boja, kao npr. žutoj, raznim nijansama ljubičaste, bijeloj, tamnocrvenoj, plavoj. Sve one na svoj psoeban način čine ovu ljepoticu neodoljivom i božanstvenom.


Uopšte nije zahtjevna za održavanje. Sve što joj je potrebno je mjesto sa dosta sunca i zraka, redovno zalijevanje i odstranjivanje suhih listova i cvjetova. Ali pored ljepote MIRISNA LJEPOTICA PERUNIKA ima i ljekovito svojstvo…a o tome pročitajte u nastavku teksta…


Ova divna biljka ima bogatu istoriju primjene u medicini…kako u kineskoj kulturi tako i indijskoj. Koristi se podzemni dio, koji se prije upotrebe oguli, i koristi za čajeve, alkoholna pića kao i razne masti, koje su se premazivale preko rana.

U starim knjigama možemo pročitati kako se mljeveni iris koristio za upale grla, kašalj kao i astmu. Takođe je bio upotrebljivan kao duaretik za izbacivanje tekućina mokrenje, za nesanicu kao i ubijanje loših bakterija u stomaku.


Njegova još posebna ljekovita svostva bila su upotrebljavana kod menopauze, ili poslije porođaja. Zadnjih godina, izdvojena su ljekovita svojstva iz ove biljke, pa su napravili tablete za gore navedene bolesti koje liječi.

O njoj bi mogli pisati dugo i široko, a nadam se da Vas je zaintrigirala ova biljka. Ukoliko je tako, pišite nam u komentar pa ćemo u narednim člancima pisati o tome šta Vas ineteresuje na ovu temu. MIRISNA LJEPOTICA PERUNIKA , ovaj cvijet je pravi dar sa neba…

Hvala što ste i danas bili uz nas.

Ljubavna Adresa


Povezani članci:

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.

Recommended For You

About the Author: Neshvacena