Nevena – Ona je BOŽANSKA DIVA sa DUŠOM ANĐELA!

Žensko lično ime Nevena se smatra originalno staro-slovenskim imenom ili pak tradicionalnim srpskim imenom, te se očekuje da se njegova popularnost “vrati” na vremena kada je ovo ime i bilo među najčešća davanim imenima za novorođene devojčice.

Naime, u stara vremena se verovalo, da se deca štite od bolesti ili “zlih duhova”, davanjem nekih ličnih imena koja su ih “rasterivala”, te se ii me Nevena davalo devojčicama kako bi bile zdrave ili zaštićene od bolesti i nevolja.

Ovo ime poseduju osobe koje su izuzetno hrabre, odvažne i čvrste žene te koje ne obraćaju pažnju na bilo kakve negativne komentare okoline ili na činjenicu da nisu možda dovoljno dobre nekome jer ipak, one su sebi najbolje i to im je sasvim dovoljno za sreću.

Njih je zaista dobro imati za prijatelja jer su uvek tu da pomognu koliko god je to u njihovoj moći i zbog toga ih smatraju izvanrednim, vernim i iskrenim prijateljicama.

 

Poreklo imena Nevena

Predpostavlja se da ovo ime vodi poreklo od naziva cveta, odnosno biljke neven, koji spada u red izuzetno lekovitog i korisnog bilja, pa osim činjenice da se ovo ime daje deci za koju žele da budu lepa i nežna kao cvet, predpostavlja se da se ovo ime davalo deci kako bi deca uvek bila zdrava i čvrsta.

Međutim, sa druge strane, neki etimolozi smatraju da je žensko ime Nevena poreklom od slovenskog glagola “venuti”, a kome je opet dodata negacija, pa se u nekom “bukvalnom” značenju, ime Nevena smatra složenom rečju “ne” + “venuti” i prevodi se kao – ona koja nikada ne vene, ili ti ona koja živi dugo i blagodatno i koja je uvek zdrava, vedra, razigrana.

 

 

 

Nastavak na sljedećoj strani…

Recommended For You

About the Author: Neshvacena