Sudbina ove BAKE RASPLAKALA je celu NACIJU! Rodila ih ŠESTORO, a niko je NEĆE: Nemoćna i dalje čeka u bolnici!

Majka šestoro dece je na interno odeljenje Opšte bolnice u Vranju primljena 18. oktobra zbog problema s povišenim krvnim pritiskom, ali po nju u bolnicu niko još uvek nije došao.

– Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas leče ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu – kaže Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje.

Ni nakon opšte osude i zgražavanja javnosti nijedno od šestoro dece osamdesetsedmogodišnje bake iz planinskog sela Prvonek nije došlo po svoju staru, slepu i nemoćnu majku.

Cela Srbija prati sudbinu ove žene iz sela u blizini Vranjske Banje, koju niko od šestoro dece ne želi da prihvati nakon bolničkog lečenja. Baka se i dalje nalazi na internom odeljenju Opšte bolnice u Vranju. U utorak će, prema rečima nadležnih, biti prebačena u Prihvatilište za stara i odrasla lica u tom gradu, a nakon završetka procedure u Dom za stare u Surdulici. Starica je u teškom stanju, slepa i nepokretna, sa dekubitisom po telu, zbog čega su joj potrebne tuđa nega i pomoć.

Majka šestoro dece je na interno odeljenje Opšte bolnice u Vranju primljena 18. oktobra zbog problema s povišenim krvnim pritiskom. Kada je došlo vreme da izađe iz bolnice, niko od njene dece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni.

Beba Kanački, portparolka Zdravstvenog centra Vranje, kaže da je baka pod nadzorom osoblja internog odeljenja.

Ovaj slučaj ne ostavlja nikog ravnodušnim, ali mi smo i u obavezi da zaštitimo koliko možemo privatnost svih koji se kod nas leče ili na drugi način ostvaruju zdravstvenu zaštitu. Svi mi imamo obavezu da, dok radimo svoje posao, zadržimo profesionalizam, da poštujemo važeće zakone, kako pisane, tako i one nepisane koji se tiču ljudskosti, poštovanja integriteta i zaštite onih kojima je zaštita potrebna – kaže Kanački.

Centar za socijalni rad je kontaktirao s decom ostavljene starice i ono što je bitno jeste da niko od njih nije iskazao interesovanje da se neposredno brine o majci, ali su hteli da snose određene troškove smeštaja u odgovarajuću ustanovu.

Nadležni u ZC Vranje napominju da slučaj nije usamljen i da takvi problemi nastaju zbog toga što deca ne žele da se staraju o starim i bolesnim roditeljima, pa se, nažalost, dešava da i poslednje dane takvi pacijenti provedu u bolnici i život završe u bolničkim uslovima.

S druge strane, nadležni zaduženi za socijalna pitanja i lokalnu upravu tvrde da Grad neće dozvoliti da baka nad čijom se sudbinom sažalila cela Srbija završi na ulici.

– Najteže je što je baka neutešna, stalno plače, svesna situacije u kojoj se nalazi. Deca se jednostavno ne pojavljuju – kaže dobro obavešten izvor.

Recommended For You

About the Author: Neshvacena