Sutra je BLAGA MARIJA, ZAŠTITNICA svih ŽENA, a ukoliko uradite OVO dobićete ISPUNJENJE ŽELJE!!

Sutra je BLAGA MARIJA, ZAŠTITNICA svih ŽENA, a u kući NIKAKO ne smete raditi OVO!

Sutra je BLAGA MARIJA, ZAŠTITNICA svih ŽENA, a u kući NIKAKO ne smete raditi OVO! U ovom članku ćemo Vam pisati o svetiteljki Blagoj Mariji, koja je po predanju sestra Ilije Gromovnika. Objasnićemo Vam šta treba a šta ne treba da radite na ovaj dan, prema narodnim običajima. Ali i nešto o životu ove svetiteljke i kako ju je narod proslavljao i poštovao. Sutra je BLAGA MARIJA, ženski svetac i zaštitnica žena, pa se tokom ovog dana ženama ne valja raditi.


Sutra je Blaga, ili Blažen Marija, koja inače nije crveno slovo u kalendaru. Ali bez obzira na to, ova svetiteljka se praznuje i poštuje u narodu. Na ovaj dan se ništa ne treba raditi oko kuće ili u kući. Baš kao i kada praznuje se Ognjena Marija i Trnova Petka, tokom ovog dana domaćice trebaju odmarati od svih poslova. Jer tokom ovog sveca posebno žene treba da se pridržavaju toga, pošto ova svetiteljka posebno čuva i pazi ženski rod.


  • ISPUNJENJE ŽELJE

U narodu se vjeruje i praznuje da žene na ovaj dan odu u crkvu i upale svijeću u čast ove svetiteljke. A sa tim činom mogu tražiti od Blage Marije tražiti ispunjenje želje, šta god žele. Svetiteljka Vas sigurno neće odbiti u Vašoj želji, već će Vam zbog truda i vjere izaći u susret pri ispunjenju te želje. Takođe postoji i pjesma koja se u narodu pjeva ovoj svetiteljki: ‘

Ognjem prži Ognjena Marija,

Gromom bije Gromovnik Ilija,

Mirom miri Mirnosna Marija… ‘


  • PORIJEKLO

Ova svetiteljka je rodom iz Sirije, iz oblasti Magdale, po kojem je dobila ime Magdalena. Tokom svog mladalačkog života je bila grešnica, ali je okajala svoje grijehove. Isus ju je prihvatio kao svoju učenicu, poklonio joj oprost a ona ga je pratila i širila njegova učenja. Ona je zajedno sa Bogorodicom, Isusovom zemaljskom majkom, tugovala za razapetim Isusom i posjetila njegov grob 3 puta iščekujući njegovo vaskrsenje.


Kada je vaskrsao, Isus Hrist joj se dva puta javio. Vjeruje se da je posjetila sveti grad Rim, a  tamo je tadašnjem caru Tiberiju poklonila crveno jaje i rekla ‘Hristos Vaskrse’. Takođe je pred njim optužila Pontija Pilata zbog izdaje Božijeg sina i lažne optužbe. Po tome jajetu koje je donijela smatra se da je od toga nastao običaj farbanja crvenih jaja kao simbol Njegovog Vasksrsenja i sreće zbog toga.


Poslije Rima je Blaga Marija otišla u Efes i zajedno sa Jovanom Bogoslovom širina jevanđelje. Svoj život je mirno završila u Efesu, a kasnije su njene mošti prenešene u Carigrad.

Ljubavna Adresa


Povezani članak:

Pratite nas i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.

Recommended For You

About the Author: Neshvacena